Abstract
Aim. The aim of this study was evaluate the relationship between preeclampsia and antiphospholipid antibodies. Methods. A total of 116 pregnant women between 20th and 40th weeks of gestation admitted to our department were investigated. 63 of them were allocated our preeclampsia group and 53 of them were allocated our control group. Lupus anticoagulant, anti-cardiolipin antibodies (IG G ve M) and antiphosphatidylserine antibodies (IG G ve M) were measured. Results. There was no statistical significance between preeclampsia and control group for antiphospholipid antibodies but these were two times higher in preeclamptic group compared to control group. (22.2% in preeclampsia, 11.3% in control group p=0.193). Conclusions. In an unselected population we were not able to demonstrate an association between preeclampsia and antiphospholipid antibody syndrome but antiphospholipid antibody ratio elevated in women with preeclampsia. These findings show that, there is a need for large scale studies.
Keywords: Preeclampsia, antiphospholipid antibodies, pregnancy
Özet
Amaç. Bu çalışmanın amacı preeklampsi ve antifosfolipid antikor sendromu arasında ilişki olup olmadığının belirlenmesidir. Yöntem. Çalışmaya 20-40 hafta arasındaki toplam 116 gebe katılmıştır. Preeklampsi tanısı alan 63 hasta çalışma grubumuzu oluşturmuştur. Kontrol grubuna sağlıklı, normotensif ve sistemik hastalığı olmayan 53 gebe dahil edilmiştir. Çalışma ve kontrol grubunda bulunan gönüllülerden antifosfolipid antikoru olarak lupus antikoagülan, anti kardiolipin antikorları (IG G ve M) ve antifosfatidilserin antikorları (IG G ve M) çalışılmıştır. Bulgular. Preeklampsi ve konrol grubu arasında antifosfolipid antikor sendromu açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır ancak bu antikorlar kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, preeklamptik grupta iki kat daha yüksek olarak saptanmıştır. (preeklampside %22,2 kontrol grubunda %11,3) P=0,193. Sonuç. Bu çalışmada preeklampsi ve antifosfolipid antikor sendromu arasında ilişki gösterilememiştir ancak preeklamptik hastalarda antifosfolipid antikorlarının yüksek olarak saptanması daha geniş çaplı ve çalışmalara gereksinim olduğunu göstermektedir.
Anahtar sözcükler: Preeklampsi, gebelik, antifosfolipid antikor sendromuAmaç. Bu çalışmanın amacı preeklampsi ve antifosfolipid antikor sendromu arasında ilişki olup olmadığının belirlenmesidir. Yöntem. Çalışmaya 20-40 hafta arasındaki toplam 116 gebe katılmıştır. Preeklampsi tanısı alan 63 hasta çalışma grubumuzu oluşturmuştur. Kontrol grubuna sağlıklı, normotensif ve sistemik hastalığı olmayan 53 gebe dahil edilmiştir. Çalışma ve kontrol grubunda bulunan gönüllülerden antifosfolipid antikoru olarak lupus antikoagülan, anti kardiolipin antikorları (IG G ve M) ve antifosfatidilserin antikorları (IG G ve M) çalışılmıştır. Bulgular. Preeklampsi ve konrol grubu arasında antifosfolipid antikor sendromu açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır ancak bu antikorlar kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, preeklamptik grupta iki kat daha yüksek olarak saptanmıştır. (preeklampside %22,2 kontrol grubunda %11,3) P=0,193. Sonuç. Bu çalışmada preeklampsi ve antifosfolipid antikor sendromu arasında ilişki gösterilememiştir ancak preeklamptik hastalarda antifosfolipid antikorlarının yüksek olarak saptanması daha geniş çaplı ve çalışmalara gereksinim olduğunu göstermektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Cerrahi Tıp Bilimleri Araştırma Yazıları |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Mart 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013Cilt: 35 Sayı: 1 |