SUMMARY
Skin may be affected by non-Hodgkin lymphomas, and it is the second most frequently involved extranodal organ, after the gastrointestinal tract. Cutaneous lymphomas may originate from T, B, or NK lymphocytes. Diagnosis is difficult, and knowledge of these diseases is important to ensure their detection and adequate treatment and follow-up. Clinical picture is heterogeneous, and histology is essential to confirm the diagnosis. The classification is given by the correlation between clinical findings, histology and immunophenotyping. Therapeutic options include skin-directed therapies, immunomodulatory or low-dose immunosuppressive drugs. Rare cases of aggressive disease require systemic multidrug chemotherapy. The purpose of this review is to describe the ontogeny of T, B and NK lymphocytes, and to detail the most accepted classification of cutaneous lymphomas, proposed by the World Health Organisation and European Organisation for Research and Treatment of Cancer. Treatment of cutaneous lymphomas will be briefly discussed.
Keywords: Cutaneous lymphomas, classification, treatmen
ÖZET
Non-Hodgkin lenfomalarda cilt etkilenebilir ve gastrointestinal sistemden sonra en sık ikinci etkilenenen ekstranodal organ deridir. Kutanöz lenfomalar T, B veya NK lenfositten köken alabilir. Tanı konulması zordur ve tanınmaları ile yeterli şekilde tedavi olup izleme alınmaları için hastalığın iyi bilinmesi gerekir. Klinik tablo heterojen olup, tanının doğrulanması için histoloji önemlidir. Sınıflandırma klinik bulgular, histoloji ve immünfenotiplemedeki korelasyon ile yapılır.Tedavi seçenekleri cilde yönelik tedaviler, immünmodülatör veya düşük doz immünsupresif tedavileri içerir. Agresif seyirli nadir vakalarda sistemik çok ilaçlı kemoterapi gerekebilir. Bu derlemenin amacı T, B, ve NK lenfositlerinin ontogenisini tanımlamak ve Dünya Sağlık Örgütü ile Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Örgütü’nün kutanöz lenfomalar için önerdiği en çok kabul gören sınıflandırmayı detaylandırmaktır. Kutanöz lenfomaların tedavisi de kısaca tartışılacaktır.
Anahtar sözcükler: Kutanöz lenfomalar, sınıflandırma, tedavi
Non-Hodgkin lenfomalarda cilt etkilenebilir ve gastrointestinal sistemden sonra en sık ikinci etkilenenen ekstranodal organ deridir. Kutanöz lenfomalar T, B veya NK lenfositten köken alabilir. Tanı konulması zordur ve tanınmaları ile yeterli şekilde tedavi olup izleme alınmaları için hastalığın iyi bilinmesi gerekir. Klinik tablo heterojen olup, tanının doğrulanması için histoloji önemlidir. Sınıflandırma klinik bulgular, histoloji ve immünfenotiplemedeki korelasyon ile yapılır.Tedavi seçenekleri cilde yönelik tedaviler, immünmodülatör veya düşük doz immünsupresif tedavileri içerir. Agresif seyirli nadir vakalarda sistemik çok ilaçlı kemoterapi gerekebilir. Bu derlemenin amacı T, B, ve NK lenfositlerinin ontogenisini tanımlamak ve Dünya Sağlık Örgütü ile Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Örgütü’nün kutanöz lenfomalar için önerdiği en çok kabul gören sınıflandırmayı detaylandırmaktır. Kutanöz lenfomaların tedavisi de kısaca tartışılacaktır
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015Cilt: 37 Sayı: 2 |