BibTex RIS Kaynak Göster

Torsion of a benign ovarian cyst in the third trimester of pregnancy: a case report

Yıl 2009, Cilt: 31 Sayı: 3, 296 - 299, 13.04.2009

Öz

Abstract

Adnexal torsion in advanced pregnancy is an uncommon emergency. It is uncommon for a normal-sized ovary to undergo torsion in advanced gestation. Presenting symptoms include severe abdominal pain, followed rapidly by maternal shock and fetal distress. A 34 years-old woman at 34 weeks gestation (gravida 5, para 4) was admitted with abdominal pain, vaginal bleeding, fever, and vomiting. On examination, in the right lower abdomen, an amorphous, predominantly hyperechogenic mass was found. Laparotomy revealed, however, that the right ovary was gangrenous and had undergone torsion. Adnexal torsion should be kept in mind in the differential diagnosis of lower abdominal pain in advanced gestation. An early diagnosis using Doppler ultrasonography of the adnexa will enable early intervention to prevent maternal shock and fetal distress.

Keywords: Torsion, ovarian cyst, pregnancy

 

Özet

İleri gebelikte adneksal torsiyon nadir bir acil durumdur. Büyük gebeliklerde normal bir overind torsiyona uğraması zordur. Olgu şiddetli karın ağrısı ve bunu izleyen hızlı maternal şok ve fetal distress ile başvurdu. Anne, 34 yaşında, gravida 5 parite 4, karın ağrısı, vajinal kanama, ateş ve kusma ile Kabul edildi. Muayenede sağ alt kadranda düzensiz şekilli, daha çok hiperekojenik olan bir kitle bulundu. Laparatomide sağ overin torsiyona uğramış ve gangranöz olduğu saptandı. İleri gebelikte alt karın ağrılarının ayırıcı tanısında adneksal torsiyon da düşünülmelidir. Adnekslerin Doppler  ultrasonografisi erken tanıda yardımcı olarak maternal şok ve fetal distresi önleyebilir.

Anahtar sözcükler:Torsiyon , over kisti, gebelik

Gebeliğin son üç ayında benign ovaryan kist torsiyonu: olgu sunumu

Yıl 2009, Cilt: 31 Sayı: 3, 296 - 299, 13.04.2009

Öz

İleri gebelikte adneksal torsiyon nadir bir acil durumdur. Büyük gebeliklerde normal bir overind torsiyona uğraması zordur. Olgu şiddetli karın ağrısı ve bunu izleyen hızlı maternal şok ve fetal distress ile başvurdu. Anne, 34 yaşında, gravida 5 parite 4, karın ağrısı, vajinal kanama, ateş ve kusma ile Kabul edildi. Muayenede sağ alt kadranda düzensiz şekilli, daha çok hiperekojenik olan bir kitle bulundu. Laparatomide sağ overin torsiyona uğramış ve gangranöz olduğu saptandı. İleri gebelikte alt karın ağrılarının ayırıcı tanısında adneksal torsiyon da düşünülmelidir. Adnekslerin Doppler ultrasonografisi erken tanıda yardımcı olarak maternal şok ve fetal distresi önleyebilir

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Olgu Sunumları
Yazarlar

Ahmet Çalişkan

Hakan Aytan

Fazlı Demirtürk

Yayımlanma Tarihi 13 Nisan 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009Cilt: 31 Sayı: 3

Kaynak Göster

AMA Çalişkan A, Aytan H, Demirtürk F. Torsion of a benign ovarian cyst in the third trimester of pregnancy: a case report. CMJ. Eylül 2009;31(3):296-299.