Özet
Amaç. Delta hepatit virüsü (HDV), konakta hastalık oluşturabilmek için hepatit B virüsüne (HBV) ihtiyaç duymaktadır. HDV tedavi başarısı, interferon bazlı tedavi yaklaşımlarına rağmen oldukça düşüktür. Ülkemizdeki doğudan batıya azalma göstermekle birlikte HDV sıklıkları sağlıklı kronik HBV taşıyıcılarında %4, kronik hepatit B’de %4,8-27,1 ve sirozda ise %20-46,3’dür. Yöntem. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Hepatoloji polikliniğine Nisan 2009 -Şubat 2011 tarihleri arasında başvuran HBsAg pozitif hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Hasta dosyalarından ve hastane ortak veri tabanından hastaların anti-HDV pozitifliği ve altta yatan HBV infeksiyonu durumu tespit edildi. Bulgular. Çalışmamızda, %80’i inaktif HBsAg taşıyıcı veya kronik aktif hepatit tanısı olan 348 hastanın 7’sinde (%2,0) anti-HDV pozitif bulunmuş, bu hastaların da 2 tanesinde HDV RNA serumda pozitif tespit edilmiştir. Bir hastada ise daha önce pozitif olan HDV RNA’nın tedavisiz negatifleştiği dikkati çekmiştir. Üç hastada ise tekrarlanan anti-HDV’lerin negatif tespit edildiği görülmüştür. Sonuç. Bölgemizde HBsAg pozitif olan hastalardaki HDV sıklığı düşük olarak saptanmıştır.
Anahtar sözcükler: HDV, HBV, epidemiyoloji
Abstract
Aim. Delta hepatitis virus (HDV) needs the presence of HBsAg to cause disease. The success of the treatment of HDV infection is low even with interferon (IFN) based medications. Although the rates of HDV infection declines from east to west in our country, it was reported as 4% in inactive HBV carriers, 4.8-27.1% in chronic HBV infections, 20-46.3% in cirrhosis. Method. HBsAg positive patients admitted to Dıskapı Yıldırım Beyazıt Education and Research Hospital, Hepatology outpatient clinic between April 2009 and February 2011 were included in the study, retrospectively. Data of the patients were collected from the patients’ folder and the hospital’s digital archive. Results. In our study, approximately 80% of 348 patients were healthy HBV carriers or patients with chronic active HBV infection. Totally, seven (2%) patients were found to be positive for HDV antibodies. Two of them were also positive for HDV RNA in serum, one became negative in years without any specific medication, and the other three represented false negative results after repeated antibody tests. Conclusion. The rates of HDV infection among HBsAg positive patients was low in our region.
Keywords: HDV, HBV, epidemiology
Amaç. Delta hepatit virüsü (HDV), konakta hastalık oluşturabilmek için hepatit B virüsüne (HBV) ihtiyaç duymaktadır. HDV tedavi başarısı, interferon bazlı tedavi yaklaşımlarına rağmen oldukça düşüktür. Ülkemizdeki doğudan batıya azalma göstermekle birlikte HDV sıklıkları sağlıklı kronik HBV taşıyıcılarında %4, kronik hepatit B’de %4,8-27,1 ve sirozda ise %20-46,3’dür. Yöntem. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Hepatoloji polikliniğine Nisan 2009 Şubat 2011 tarihleri arasında başvuran HBsAg pozitif hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Hasta dosyalarından ve hastane ortak veri tabanından hastaların anti-HDV pozitifliği ve altta yatan HBV infeksiyonu durumu tespit edildi. Bulgular. Çalışmamızda, %80’i inaktif HBsAg taşıyıcı veya kronik aktif hepatit tanısı olan 348 hastanın 7’sinde (%2,0) anti-HDV pozitif bulunmuş, bu hastaların da 2 tanesinde HDV RNA serumda pozitif tespit edilmiştir. Bir hastada ise daha önce pozitif olan HDV RNA’nın tedavisiz negatifleştiği dikkati çekmiştir. Üç hastada ise tekrarlanan anti-HDV’lerin negatif tespit edildiği görülmüştür. Sonuç. Bölgemizde HBsAg pozitif olan hastalardaki HDV sıklığı düşük olarak saptanmıştır
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Dahili Tıp Bilimleri Araştırma Yazıları |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Mart 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012Cilt: 34 Sayı: 1 |