BibTex RIS Kaynak Göster

Neuroleptic malignant syndrome induced acute renal failure: Is mental retardation an additional risk factor?

Yıl 2012, Cilt: 34 Sayı: 1, 113 - 117, 06.01.2012

Öz

Abstract

Neuroleptic malignant syndrome is a rare but serious complication of neuroleptic treatment. It is a disorder which is usually characterized by muscle contraction and changes in consciousness, extrapyramidal symptoms, hyperpyrexia and blood pressure irregularities that often depend on the use of conventional antipsychotic drugs. In this case report, we discuss acute renal failure induced by neuroleptic malignant syndrome developing on the basis of chronic kidney disease in a patient with mental retardation.

Keywords: Neuroleptic malign syndrome; mental retardation; acute renal failure

 

Özet

Nöroleptik malign sendrom, nöroleptik tedavinin nadir; ancak, ciddi bir komplikasyonudur. Sıklıkla klasik antipsikotik ilaçların kullanımına bağlı olarak gelişen ekstrapiramidal semptomlar, hiperpreksi, kan basıncında düzensizlikler, genellikle kaslarda kasılma ve bilinçde değişiklikler ile karakterize bir hastalıktır. Bu olgu sunumunda mental gerilik olan bir hastada kronik böbrek hastalığı zemininde gelişen ve nöroleptik malign sendromun oluşturduğu akut böbrek yetmezliğini tartışmaktayız.

Anahtar sözcükler: Nöroleptik malign sendrom, mental gerilik, akut böbrek yetmezliği

Nöroleptik malign sendromun oluşturduğu akut böbrek yetmezliği: Mental gerilik ilave bir risk faktörü mü?

Yıl 2012, Cilt: 34 Sayı: 1, 113 - 117, 06.01.2012

Öz

Nöroleptik malign sendrom, nöroleptik tedavinin nadir; ancak, ciddi bir komplikasyonudur. Sıklıkla klasik antipsikotik ilaçların kullanımına bağlı olarak gelişen ekstrapiramidal semptomlar, hiperpreksi, kan basıncında düzensizlikler, genellikle kaslarda kasılma ve bilinçde değişiklikler ile karakterize bir hastalıktır. Bu olgu sunumunda mental gerilik olan bir hastada kronik böbrek hastalığı zemininde gelişen ve nöroleptik malign sendromun oluşturduğu akut böbrek yetmezliğini tartışmaktayız

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Olgu Sunumları
Yazarlar

Mansur Kayataş

Ayşe Koçkara

Can Hüzmeli

Ferhan Candan

Yayımlanma Tarihi 6 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012Cilt: 34 Sayı: 1

Kaynak Göster

AMA Kayataş M, Koçkara A, Hüzmeli C, Candan F. Neuroleptic malignant syndrome induced acute renal failure: Is mental retardation an additional risk factor?. CMJ. Mart 2012;34(1):113-117.