Abstract
Aim. The efficacy of modern medical treatment has played an important role in decreased incidence and differentation of the epidemiology of ulcer perforation. But a similar rate of differentiation in mortality and morbidity was not observed. The effect of more simple surgical procedures and the factors associated with mortality and morbidity in ulcer perforation, were the subject of this study. Methods. The files of 126 patients who were operated due to peptic ulcer perforation between 1998 and 2005 were analyzed in retrospective manner. Patients were divided into two groups as primary repair group and definitive surgery group. Factors affecting the choice of surgical treatment, perforation etiology, predisposing factors associated with mortality and morbidity rate were evaluated. Results. A hundred and fourteen 114 (90.5%) patients were male and 12 (9.5%) of them were female. The mean age was 50.7 (± 13.5). Primary repair group included 103 (81.7%) patients whereas definitive surgery group included 23 (18.3%) patients. The overall mortality and morbidity rates in primary repair group and definitive surgery were, 3.9% and 15% respectively. Conclusion. Primary repair has re-gained popularity in time. The factors associated with mortality and morbidity were age, concomitant disease, and delayed admission.
Keywords: Urgent surgery, peptic ulcer perforation, acute abdominal pain
Özet
Amaç. Modern tedavi ile medikal peptik ülser perforasyonu insidansının azalmasına ve ülser perforasyonu epidemiyolojisinin değişmesine karşın, perforasyonlara bağlı ölüm oranlarında benzer azalma sağlanamamıştır. Bu çalışmada peptik ülser perforasyonunda gözlenen morbidite ve mortalite ile ilişkili faktörler ve daha basit cerrahi işlemlerin rolü irdelenmiştir. Yöntem. Ocak 1998-Aralık 2005 yılları arasında peptik ülser perforasyonu nedeniyle opere edilen 126 hasta, arşiv kayıtlarından retrospektif olarak incelendi. Hastalar, primer tamir ve kesin cerrahi uygulananlar olarak ikiye ayrıldı. Uygulanacak cerrahi tipini etkileyen faktörler, perforasyon etyolojisi, mortalite ve morbiditeyi etkileyen faktörler değerlendirildi. Bulgular. Hastaların 114 (%90,5)’ ü erkek, 12 (%9,5)’ si kadın olup yaş ortalaması 50,7 (±13,5) idi. Hastaların 103 (%81,7)’üne primer sütür, 23 (%18,3)’üne kesin ülser cerrahisi uygulandı. Genel mortalite oranı %3,9, genel morbidite oranı ise %15 idi. Hastaların mortalite ve morbidite ile ilişkili risk faktörlerinin yaş (>60), yandaş hastalığın varlığı ve hastaneye geç başvuru olduğu saptandı Sonuç. Peptik ülser perforasyonu cerrahisinde primer tamir zamanla yeniden popular olmuştur. Hastaneye geç başvuru, yaş, eşlik eden hastalık ve operasyon tipi morbidite ve mortalite ile ilişkili faktörler olarak bulundu.
Anahtar sözcükler: Acil cerrahi, peptik ülser perforasyonu, akut karın ağrısı
Amaç. Modern tedavi ile medikal peptik ülser perforasyonu insidansının azalmasına ve ülser perforasyonu epidemiyolojisinin değişmesine karşın, perforasyonlara bağlı ölüm oranlarında benzer azalma sağlanamamıştır. Bu çalışmada peptik ülser perforasyonunda gözlenen morbidite ve mortalite ile ilişkili faktörler ve daha basit cerrahi işlemlerin rolü irdelenmiştir. Yöntem. Ocak 1998-Aralık 2005 yılları arasında peptik ülser perforasyonu nedeniyle opere edilen 126 hasta, arşiv kayıtlarından retrospektif olarak incelendi. Hastalar, primer tamir ve kesin cerrahi uygulananlar olarak ikiye ayrıldı. Uygulanacak cerrahi tipini etkileyen faktörler, perforasyon etyolojisi, mortalite ve morbiditeyi etkileyen faktörler değerlendirildi. Bulgular. Hastaların 114 (%90,5)’ ü erkek, 12 (%9,5)’ si kadın olup yaş ortalaması 50,7 (±13,5) idi. Hastaların 103 (%81,7)’üne primer sütür, 23 (%18,3)’üne kesin ülser cerrahisi uygulandı. Genel mortalite oranı %3,9, genel morbidite oranı ise %15 idi. Hastaların mortalite ve morbidite ile ilişkili risk faktörlerinin yaş (>60), yandaş hastalığın varlığı ve hastaneye geç başvuru olduğu saptandı Sonuç. Peptik ülser perforasyonu cerrahisinde primer tamir zamanla yeniden popular olmuştur. Hastaneye geç başvuru, yaş, eşlik eden hastalık ve operasyon tipi morbidite ve mortalite ile ilişkili faktörler olarak bulundu
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Cerrahi Tıp Bilimleri Araştırma Yazıları |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Haziran 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012Cilt: 34 Sayı: 2 |