Abstract
Aim. Volatile anesthetics may represent a choice to attenuate oxidant effects. The aim of this study is to investigate the antioxidant status during sevoflurane and desflurane anesthesia immediately before coronary artery bypass graft surgery (CABG) with malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD) and gluthation peroxidase (GPx). Methods. Forty patients, undergoing coronary artery bypass surgery, were enrolled in the study and randomized into two groups of 20 patients each. Anesthesia was maintained with 40% oxygen in air mixture, 1 minimum alveolar concentration (MAC) of desflurane in Group D and sevoflurane in Group S. Blood sampling for the measurements of MDA, SOD and GPx were performed at, T1-before anesthesia induction (baseline), T2-before surgical incision (about 20 min after T1), T3-before cardiopulmonary bypass (about 60 min after T2). Results. Plasma concentrations of MDA, SOD and GPx levels increased significantly during T2 and T3 periods as compared with the baseline values in both groups. This increase was greater in group D versus group S. Conclusion. We conclude that desflurane may cause more systemic lipid peroxidation than sevoflurane during immediately before CABG.
Keywords: Cardiac anesthesia, desflurane, sevoflurane, oxidative stress, antioxidant effect
Özet
Amaç. Volatil anestezikler oksidan etkiyi zayıflatabilirler. Bu çalışmanın amacı koroner arter bypass greft ameliyatının hemen öncesinde malondialdehit (MDA), süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (GPx) ile sevofluran ve desfluranın antioksidan etkisinin araştırılmasıdır. Yöntemler. Koroner arter baypas greft ameliyatı geçirecek 40 hasta çalışmaya alındı, hastalar rastgele 20’şer kişilik iki gruba ayrıldı. Anestezi %40 oksijen ile hava karışımı yanında Grup D’de 1MAC desfluran, Grup S’de 1MAC sevofluran ile sürdürüldü. MDA, SOD ve GPx için kan örnekleri; T1; anestezi indüksiyonundan önce (bazal), T2; cerrahi insizyondan önce (yaklaşık T1den 20 dk sonra), T3; kardiyopulmoner baypastan önce (yaklaşık T2 den 60 dk sonra) alındı. Bulgular. Bazal değerlere göre her iki grupta MDA, SOD ve GPx değerleri T2 ve T3 zamanlarında anlamlı artış gösterdi. Grup D için bu artış Grup S’den daha fazlaydı. Sonuç. Koroner arter baypas greft ameliyatının hemen öncesinde desfluran, sevoflurandan daha fazla sistemik lipid peroksidasyonuna neden olur sonucuna vardık.
Anahtar sözcükler: Kardiyak anestezi, desfluran, sevofluran, oxidatif stres, antioxidan etkiAmaç. Volatil anestezikler oksidan etkiyi zayıflatabilirler. Bu çalışmanın amacı koroner arter bypass greft ameliyatının hemen öncesinde malondialdehit (MDA), süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (GPx) ile sevofluran ve desfluranın antioksidan etkisinin araştırılmasıdır. Yöntemler. Koroner arter baypas greft ameliyatı geçirecek 40 hasta çalışmaya alındı, hastalar rastgele 20’şer kişilik iki gruba ayrıldı. Anestezi %40 oksijen ile hava karışımı yanında Grup D’de 1MAC desfluran, Grup S’de 1MAC sevofluran ile sürdürüldü. MDA, SOD ve GPx için kan örnekleri; T1; anestezi indüksiyonundan önce (bazal), T2; cerrahi insizyondan önce (yaklaşık T1den 20 dk sonra), T3; kardiyopulmoner baypastan önce (yaklaşık T2 den 60 dk sonra) alındı. Bulgular. Bazal değerlere göre her iki grupta MDA, SOD ve GPx değerleri T2 ve T3 zamanlarında anlamlı artış gösterdi. Grup D için bu artış Grup S’den daha fazlaydı. Sonuç. Koroner arter baypas greft ameliyatının hemen öncesinde desfluran, sevoflurandan daha fazla sistemik lipid peroksidasyonuna neden olur sonucuna vardık
Kardiyak anestezi desfluran sevofluran oxidatif stres antioxidan etki
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Cerrahi Tıp Bilimleri Araştırma Yazıları |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Mayıs 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012Cilt: 34 Sayı: 4 |