Aim. To assess the nutrional and meal preferences and satisfaction of a group of medical students and senior doctors at a private medical specialization examination course (MSE). Methods. In this descriptive study, data were collected with a questionare from 231 medical students and senior doctors who attended the medical speciality examination course. Results. 60.6% of participants were female and 77.1%of them were under 25 years old (Mean 23,5 ± 2,0 year). Medical students were 66.2% of all participants. 72.7% of medical students and senior doctors in the study, had normal weigth for WHO criteria. Lunch is the common meal that eaten outside of their accomodation (with family, with friend or alone at home and student hostels). They preferred fast food meals. One third of participants were unsatisfied with their nutrional status and half of them were unsatisfied their pyscial activity. Related factors with unsatisfactory of nutrional status were identified age, being senior doctors or not and body mass index (BMI). Conclusions. Healthy behaviour plays a key role in today’s health concept. Doctors and medical students are mainly part of groups of health education programs. For this reason their knowlegde and attitudes are important for society. Detailed studies and interventions are recommended their behaviours about health risks. Medical speciality examination is a factor on chancing their nutrional status.
Amaç. Bir Tıpta Uzmanlık Sınavı dershanesinde tıp öğrenci ve mezunlarının beslenme ve yemek tercihleri ile beslenme durumlarından memnuniyetlerini belirlemek. Yöntem. Tanımlayıcı özellikteki çalışmada veriler TUS dershanesine devam eden 231 tıp öğrencisi ve mezunundan anket yardımıyla toplanmıştır. Bulgular. Katılımcıların %60,6’sı kadın ve %77,1’i 25 yaş altındadır (Ortalama 23,5±2,0 yıl). Tıp öğrencileri %66,2’sini oluşturmuştur. Katılımcıların %72,7’si DSÖ kriterlerine göre normal ağırlıktadır. Öğle yemeği barındıkları yer dışında (aile yanında, arkadaşlarla ya da tek başına evde, öğrenci yurdunda) en sık yenilen öğündür. Katılımcıların üçte biri beslenme durumundan yarısı da fizik aktivitelerinden memnun değildir. Beslenme memnuniyetsizliği ile ilişkili faktörler yaş, mezun olup olmama ve vücut kitle indeksi (VKİ) olarak tespit edilmiştir. Sonuçlar. Sağlıklı davranışlar günümüzün sağlık anlayışında anahtar bir rol oynamaktadır. Tıp öğrencileri ve hekimler sağlık eğitimi programlarının önemli gruplarındandır ve bu nedenle bilgi ve tutumları toplum için önem kazanmaktadır. Bu grubun sağlık risklerine dair daha ayrıntılı çalışmalar yapılmalıdır. Tıpta uzmanlık sınavı süreci bu grubun beslenmelerini etkilemektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Temel Tıp Bilimleri Araştırma Yazıları |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Mayıs 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013Cilt: 35 Sayı: 4 |