Özet
Amaç. Bu çalışmanın amacı, endoskopik ve patolojik olarak alt özofageal sfinkter (AÖS) gevşekliği ve özofajit saptanan hastalarda larengeal semptom ve bulgu sıklığının araştırılmasıdır. Yöntem. Hastanemiz Gastroenteroloji kliniğinde değişik nedenlerle özofagogastroskopi yapılarak AÖS gevşekliği ve özofajit tespit edilen 51 hasta çalışmaya alındı. Bu hastalarda ses kısıklığı, boğaz ağrısı, boğazda takılma hissi, sık yutkunma hissi, boğazda yabancı cisim hissi, öksürük, yutma güçlüğü ve ağrılı yutma gibi larengofarengeal reflüyü düşündüren şikâyetler ve larengeal bulgular tespit edilerek değerlendirildi. Bulgular. Olguların semptomları incelendiğinde; 23 (%45,1) hastada ses kısıklığı, 34 (%66,7) hastada sık boğaz temizleme, 24 (%47,0) hastada boğaz ağrısı, 22 (%43,1) hastada boğazda takılma hissi, 16 (%31,4) hastada globus ve 13 (%25,4) hastada ise yutma güçlüğü saptandı. Hastaların larengoskopik muayenelerinde ise 24 (%47,0) hastada vokal kordlarda hiperemi, 11 (%21,5) hastada vokal kordlarda ödem, 26 (%50,1) hastada aritenoidlerde hiperemi, 5 (%9,8) hastada vokal kordda nodül ve 12 (%23,5) hastada ise pakidermi tespit edildi. Sonuçlar. Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar, AÖS gevşekliği ve gastroözofageal reflüsü olan hastalarda larengeal semptom ve bulguların oldukça sık görüldüğünü ortaya koymaktadır. Bu nedenle, bu şikayetlerle doktora başvuran hastalarda, altta yatan patolojinin reflü olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.
Anahtar sözcükler: Alt özofageal sfinkter, larengofarengeal reflü, gastroözofageal reflü, ses kısıklığı
Abstract
Aim. The aim of this study is to determine the frequency of laryngeal symptoms and findings in patients that have lower esophageal sphincter (LES) incompetency and esophagitis. Methods. We included 51 patients that have undergone esophagogastroscopy in the Department of Gastroenterology, Ataturk Education and Research Hospital and diagnosed as lower esophageal sphincter (LES) incompetency and esophagitis after pathologic analysis. Symptoms that suggest laryngopharyngeal reflux like hoarseness, sore throat, chronic throat clearing, chronic cough, sensation of sticking in throat, globus and dysphagia and laryngeal findings were evaluated. Results. Of 51 patients, 23 (45.1%) had hoarseness, 34 (66.7%) had chronic throat clearing, 24 (47%) had sore throat, 22 (43.1%) had sensation of sticking, 16 (31,4%) had globus and 13 (25.4%) had dysphagia. In laryngoscopic evaluation, 24 (47%) had hyperemia of vocal folds, 11 (21.5%) had edema of vocal folds, 26 (50.9%) had hyperemia of arytenoids, 5 (9.8%) had nodule on vocal folds and 12 (23.5%) had pachydermia. Conclusions. Laryngeal symptoms and findings are very common among patients with LES incompetency and esophagitis. It must be kept in mind that reflux might be the underlying pathology in patients referred with laryngeal symptoms.
Keywords: Lower esophageal sphincter, laryngopharyngeal reflux, gastroesophageal reflux, hoarseness
Amaç. Bu çalışmanın amacı, endoskopik ve patolojik olarak alt özofageal sfinkter (AÖS) gevşekliği ve özofajit saptanan hastalarda larengeal semptom ve bulgu sıklığının araştırılmasıdır. Yöntem. Hastanemiz Gastroenteroloji kliniğinde değişik nedenlerle özofagogastroskopi yapılarak AÖS gevşekliği ve özofajit tespit edilen 51 hasta çalışmaya alındı. Bu hastalarda ses kısıklığı, boğaz ağrısı, boğazda takılma hissi, sık yutkunma hissi, boğazda yabancı cisim hissi, öksürük, yutma güçlüğü ve ağrılı yutma gibi larengofarengeal reflüyü düşündüren şikâyetler ve larengeal bulgular tespit edilerek değerlendirildi. Bulgular. Olguların semptomları incelendiğinde; 23 (%45,1) hastada ses kısıklığı, 34 (%66,7) hastada sık boğaz temizleme, 24 (%47,0) hastada boğaz ağrısı, 22 (%43,1) hastada boğazda takılma hissi, 16 (%31,4) hastada globus ve 13 (%25,4) hastada ise yutma güçlüğü saptandı. Hastaların larengoskopik muayenelerinde ise 24 (%47,0) hastada vokal kordlarda hiperemi, 11 (%21,5) hastada vokal kordlarda ödem, 26 (%50,1) hastada aritenoidlerde hiperemi, 5 (%9,8) hastada vokal kordda nodül ve 12 (%23,5) hastada ise pakidermi tespit edildi. Sonuçlar. Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar, AÖS gevşekliği ve gastroözofageal reflüsü olan hastalarda larengeal semptom ve bulguların oldukça sık görüldüğünü ortaya koymaktadır. Bu nedenle, bu şikayetlerle doktora başvuran hastalarda, altta yatan patolojinin reflü olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır
Alt özofageal sfinkter larengofarengeal reflü gastroözofageal reflü ses kısıklığı
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Cerrahi Tıp Bilimleri Araştırma Yazıları |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Mart 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010Cilt: 32 Sayı: 1 |